A Fővárosi Közgyűlés szerdán kénytelen 4 milliárd forintot azonnal átutalni a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) részére, ugyanis az Orbán-kormány valamilyen oknál fogva elfelejtett eleget tenni törvényi kötelezettségének, és nem juttatta el a Budapestnek járó 24 milliárd forintot.

Nyilván, a békávé finanszírozása sokunk számára visszás téma, ugyanis a hírekből sokszor olybá tűnik, hogy minden erre a célra szánt forintot egy feneketlen kútba dobunk (amúgy a budai közösségi közlekedés aktuális változásairól IDE KATTINTVA olvashat), azonban a rendszert mégiscsak fent kell tartani.

Ebből a szempontból hasonlít a közösségi közlekedés az egészségügy helyzetére, sok pénzt elnyel, de szükség van rá (a hogyanról nem most fogunk értekezni…). Mindazonáltal törvényi kötelezettség is szól a BKK finanszírozása mellett. Erre figyelmeztetett Tokody Marcell, a Jobbik fővárosi képviselője, a közgyűlést megelőző szerdai sajtótájékoztatóján.

A kormány nem teljesítette Budapest felé a kötelezettségét – szögezte le a nemzeti párt politikusa, ugyanis a vonatkozó költségvetési törvény szerint a kabinetnek az idei évben 24 milliárd forintot kellene a közösségi közlekedés finanszírozása céljából Budapest részére átutalnia, azonban ez még a mai napig sem teljesült.

1280px-budapest_night_parlament_3_0

Fotó: jobbik.hu

 Tokody Marcell rámutatott, ez a kormányzati mulasztás okozta, hogy most a fővárosnak kell 4 milliárd forintot, – átmeneti finanszírozás gyanánt – átutalnia a BKK-nak, amely összeg egy része a teljes átmeneti likviditási segítség-csomagnak, amely mindösszesen 13,5 milliárd forint.

Erre az azonnali folyósításra azért van szükség, hogy a BKK és a BKV dolgozói hozzájussanak a novemberi munkabéreikhez – festette le az ellenzéki képviselő ezt a drámai és egyben méltatlan helyzetet. A közösségi közlekedés finanszírozása, biztosítása az állam számára egy kötelező feladat, nem valamiféle úri-muri – magyarázta Tokody Marcell, majd emlékeztetett, ehhez a költségvetési törvény forrást is rendel, azonban az idei 24 milliárdos támogatásból 0 (azaz nulla) forint érkezett meg, legalábbis cikkünk megjelenéséig.

Ezek alapján kijelenthető: ha kizárólag a kormányon múlna, a BKK dolgozói éhen halnának – jelentette ki a jobbikos képviselő. Ez egy nagyon szomorú állapot – ismerte el Tokody Marcell, ezért a Jobbik a kormányt cselekvésre szólítja fel, annak érdekében, hogy a jövőben ne forduljon elő ilyen (alul)finanszírozási helyzet, mert ez méltatlan a főváros számára.

Tiszteletet Budapestnek! – ezt üzenjük a kormánynak, jelentette ki a politikus.

Hogy miért nem utalta át még október végén sem az Orbán-kormány a 2015-re vonatkozó költségvetési törvényben is szereplő összeget a fővárosnak, az rejtély. Talán elfelejtették megnyomni az OK gombot a banki tranzakció elindításához, talán nem találtak illetékest, vagy esetleg egy kicsinyes politikai játszadozásnak lehetünk szemtanúi újra (vö.: Lázár János versus Tarlós István); nehéz megítélni.

jobbik.hu – jobbik18.hu