Pestszentlőrinc-Pestszentimre lakói nem panaszkodhatnak, hiszen hónapról-hónapra a legkiválóbb előadók tágíthatják ismereteiket.

Ezúttal Makai Tibor önkormányzati képviselő meghívására Obrusánszky Borbála történész volt a 18. kerületi Nemzeti Estek vendége, aki a hunok történetének is kutatója.

jav_Obrusanszky01

Kutatásait elsősorban Mongóliában és Kínában végzi, melyeknek eredményeit összehasonlítja a krónikák tartalmával. Megtudtuk tőle, hogy azért kell Kínába menni, hogy a hunokról többet megtudhassunk, mert ők mindent lejegyeznek szokásaikról, viselkedésükről – a leletek alapján. Olyan „Atilla kultúra” van Kínában, hogy ezt itthon elképzelni is lehetetlen.

A mai Mongólia területén végzett kutatásai alapján kimutatható, hogy közel 2000 hun sírt tartanak számon. Feltárásaik során rengeteg kincs került napvilágra.

jav_Obrusanszky06

Sokszor halljuk az ősmagyarokról, hogy tudatlanok, barbárok voltak. Ez természetesen nem igaz. A mongóliai hun sírokban találtak rovás jeleket, melyek nem türkök, hanem a mi rovásírásunk emlékei. Fémművességben, famegmunkálásban magas szinten alkottak. Ennek nyomai is előkerültek a sírokból. A legtöbb emléket a hunokról az Ordosz Múzeum őrzi.

Kárpát-medencébe érkezésünket a krónikák elég kuszán, elképzelhetetlen módon írják le. Kutatásai rámutatnak, hogy a beérkezés előtt lezajlott a tárnokvölgyi csata, melyben legyőzték a rómaiakat és megnyílt az út őshazánkba.

jav_Obrusanszky05

Atilla haláláról mindenféle történet kering, melyek szerint meggyilkolták. Nehéz elképzelni, hogy a világ urát nem védték kellőképpen. Valószínűbb, hogy valamilyen járványban vagy egy akkor még nem ismert betegségben halhatott meg március idusán Szikambriában (Pomáz térségében). Halála után a Kárpát-medence bizonyos területeit elveszítették a hunok.


Az előadásról készült videó – 1.rész

Még órákig tudtuk volna hallgatni a hihetetlen tudással, rendkívüli előadás-móddal rendelkező Obrusánszky Borbálát, de nem akartunk visszaélni a kedvességével, hogy ellátogatott kerületünkbe.


Az előadásról készült videó – 2.rész

Aki részt vett a Nemzeti Estek júniusi programján, tudással, élménnyel feltöltődve kezdheti a nyarat. Legközelebb ősszel találkozunk.

Képgaléria itt

Jobbik XVIII. kerületi szervezete