Makai Tibor - töprengés_javkKülönös és töprengésre okot adó, Budapest XVIII. kerületi, fideszes szórólap akadt kezembe a minap. Nem kevesebbet állít a kibocsájtó, mint hogy Pestszentlőrinc, Pestszentimre polgárai elbúcsúzhatnak minden fejlesztéstől, minden állami támogatástól, “jó indulattól,” amennyiben nem a kormánypárt jelöltjeire szavaznak október 12-én az önkormányzati választásokon.

Ez az én olvasatomban nyílt fenyegetést, zsarolást jelent. Mert az természetes, hogy minden párt önmagát helyezi előtérbe és kiáll saját programja, jövőképe mellett. Ám hogy ezt, az amúgy is furcsán megszerzett, kétharmados törvényhozói hatalmával fenyegetőzve tegye, ha nem is példa nélküli, de a “köznyugalmat zavaró.” (Enyhén fogalmazva).

De jelen viszonyaink közepette, az e fajta megnyilvánulás miért is jelentene meglepetést? Hiszen, miközben a Fidesz miniszterelnöke és kormánya, valamint minden prominense “Oszkár díjas” demokrata, eközben a “Ne azt nézzék, mit mondok, hanem azt, hogy mit teszek!”- “Bűnös nemzet vagyunk.”- és különben is, “Csak a Fidesz!” tartalmú kijelentésekkel szembesülünk. Az már csak hab a tortán, hogy “kinek mennyije van, annyit is ér!”

Tudós emberek véleményét magamévá téve vallom, hogy egy egészséges hatalmi berendezkedésű országban csak a kormányzat lehet és kell, hogy középen legyen. Mert felelőssége nem részleges, hanem egyetemleges! Az ország egyetlen tisztességes polgárát, közösségét sem mellőzheti, de még a tisztességtelen emberekkel is törődnie kell. Minden más politikai alakulat csak körülötte, szélre lehet.

A fent említett fideszes szórólap a közbeszédben is jelenlévő félelmeket, nyugtalanságot erősíti. Márpedig Bibó Istvántól tudjuk, hogy egy “demokratának” az efféle érzület nem lehet ismérve!

Töprengek, és ezt javaslom minden honfitársamnak. Csak tudni kell, hogy ezen hasznos elmebéli tevékenység sem lehet öncélú! Hasznos eredménye csak akkor lehet, ha döntéshez vezet. Október 12-ére sok más mellett dönteni kell: a múlt zavaros maradványai jöjjenek vissza? Vagy csak a Fidesz? Vagy csak a Nemzet!? Párthatalom, vagy közhatalom!?

Bármilyen döntést hozunk, a következményeit viselnünk kell! És nem csak nekünk, hanem elkerülhetetlenül, utódainknak is.

Adjon az Isten szebb jövőt!

Makai Tibor, polgármesterjelölt
Jobbik XVIII. kerületi szervezet